Правителството на Перу в неделя удължи извънредното положение, съобщи АФП.  Седем

...
Правителството на Перу в неделя удължи извънредното положение, съобщи АФП. 
Седем
Коментари Харесай

Перу удължи извънредното положение

Правителството на Перу в неделя удължи изключителното състояние , заяви Агенция Франс Прес. 

Седем южни перуански района - Мадре де Диос, Куско, Пуно, Апуримак, Арекипа, Мокегуа и Такна - ще попаднат под мярката, която ще остане в действие 60 дни, съгласно известие в държавния вестник.

Мярката бе наложена, с цел да се оправят управляващите с двумесечния протест против президента Дина Болуарте, който към този момент взе 48 жертви в конфликти сред протестиращи и силите за сигурност.

На 13 януари държавното управление удължи с 30 дни изключителното състояние за Лима, Ел Калао, Куско и Пуно.

Тъй като новото уголемение не обгръща столицата Лима, нито Ел Каляо, където се намират основните летище и морските терминали на страната, изключителното състояние там ще изтече в средата на февруари.

Мярката позволява на военните да поддържат дейностите на полицията за възобновяване на публичния ред. Той също по този начин стопира конституционните права като независимост на придвижване и събрания.
 Конгресът на Перу още веднъж отхвърли по-ранни предварителни избори
Конгресът на Перу още веднъж отхвърли по-ранни предварителни избори

Законодателният орган, който е надълбоко разграничен, отхвърли три оферти за това

Указът планува полицейски час от 20:00 до 4:00 сутринта за 10 дни в департамент Пуно, епицентър на антиправителствените демонстрации, където 18 цивилни и един служител на реда починаха при конфликти на 9 януари.

Припомняме, че Перу бе въвлечено в политическа рецесия с съвсем ежедневни демонстрации от 7 декември , когато тогавашният президент Педро Кастильо беше задържан след опит да разпусне Конгреса и да ръководи с декрет.

Пътни блокади, издигнати от протестиращите, провокираха дефицит на храна, гориво и други съществени артикули в няколко района на андската нация.

Демонстрантите упорстват за разформироване на Конгреса, нова конституция и оставката на Болуарте , която пое поста вицепрезидент след напускането на Кастильо.

Няколко опита за приемане на законопроект през законодателната власт на Перу, допускащ предварителни избори,  по-нататъшен спор по тематиката до август.

Това беше последвано в събота от бурни улични митинги в центъра на Лима.

Демонстрациите се управляват от бедните южни коренни перуанци, които възприемат Кастильо, който също е от непретенциозен генезис и има коренни корени, като съдружник в битката си против бедността, расизма и неравенството.
 Антиправителствените митинги в Перу се популяризират
Антиправителствените митинги в Перу се популяризират

Увеличава се и броят на жертвите
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР